Alexandr Dumas - O mie și una fantome

Alexandr Dumas și limba moldovenească Eroii cărții Alexandr Dumas "Les mille et un fantômes" (O mie și una fantome) vorbesc în limba moldovenească.

Lecția de istorie de la Ambasada Federaţiei Ruse în Romînia (schița a doua)

Schiţa a doua: anii 1918-1945. «Între cele două războaie mondiale» În condiţiile în care Rusia era cuprinsă de un val revoluţionar şi de Războiul Civil, Romînia a decis să profite de situaţie în interesul său şi, practic, a participat la intervenţia străină împotriva Rusiei Sovietice. Documentele arată că în decembrie 1917, deja după preluarea puterii în Rusia de către bolşevici, organul de reprezentare populară Sfatul Ţării (Consiliul ţării), instituit în Basarabia, a adoptat Declaraţia prin care se proclama formarea Republicii Democrate Moldoveneşti în componenţa Rusiei: majoritatea populaţiei locale a dorit să rămînă în componenţa statului sovietic.

Tragedia de la Fîntîna Albă în aprilie 1941 organizată de romîni

Tragedia organizată de serviciile romînești sau rafuiala NKVD-ului, sau toate împreună? O altă privire impartenentă la acele evenimente a unui specialist ucrainean, care nu poate fi învinuit în simpatia nici față de romîni, nici față de puterea sovietică. Poate că toată vina lui este saturația la umflări și încercări de a face politica pe seama tragediei omenești.

Lecția de istorie de la Ambasada Federaţiei Ruse în Romînia (prima schiță)

Scurta retrospectivă a relaţiilor ruso-romîne” Prima schiţă: de la Evul Mediu pînă la Primul Război Mondial Un rol important în formarea unei baze solide pentru relaţiile ruso-romîne l-au jucat relaţiile de bună vecinătate, vechi de secole. Timp de secole, domnitorii Moldovei și Valahiei au solicitat în mod repetat protecţie de la marii cneji şi ţari ai Moscovei, au încheiat cu ei diverse acorduri pentru protejarea ţării şi popoarelor lor de invazia polonezilor, lituanienilor, hanilor tătari, de asuprirea otomană şi de birurile nesfîrşite către sultanul turc. Ortodoxia şi mentalitatea similară a popoarelor noastre au reprezentat garanţia pentru dezvoltarea prieteniei acestora.

CĂLĂII

Cartea despre Ororile din Basarabia scrisă de renumitul scriitor francez în anul 1927
МОЯ ГЕРАЛЬДИКА

МОЯ ГЕРАЛЬДИКА

Стефана Садовников, в рамках АН МССР с 1983 года, работая в Отделе этнографии и искусствоведения, занимался научным исследованием генезиса герба Молдавского княжества и его составляющих элементов, а так же генезисом династических гербов фамилии Мушат.

ADEVĂRUL ISTORIC DESPRE LIMBA MOLDOVENEASCĂ

Google a lansat serviciul ngram viewer. Google a scanat și digitalizat 5,2 milioane (!) de cărți (titluri) și a decis să ofere gratuit statistica apariției cuvintelor sau frazelor întregi în istoria literaturii artistice, științifice și de tot felul globale. Inserînd în cîmpul de căutare cuvinte sau expresii, separate prin virgulă, poți compara popularitatea acestora în diferite perioade și prima menționare a lor în literatură.
De ce nu şi-au dorit, de fapt, moldovenii să se unească cu romînii. Soldaţii au înăbuşit în sînge o revoltă antiunionistă la care a participat şi Ion Creangă.

De ce nu şi-au dorit, de fapt, moldovenii să se unească cu romînii. Soldaţii au înăbuşit în sînge o revoltă antiunionistă la care a participat şi Ion Creangă.

Nu toţi moldovenii şi-au dorit unirea Moldovei cu Valahia, în 1859. Din contră, moldovenii au protestat în stradă şi au declanşat o revoltă separaţionistă, refuzînd să renunţe la statutul de principat independent al Moldovei.
Stindardul prezidențial

Stindardul prezidențial

După cum se știe, unul dintre principalele simboluri ale puterii prezidențiale este Stindardul (steag) Președintelui, care întruchipează un semn, un simbol vexilologic personificat al autorității sale în calitate de șef al statului, garant al statorniciei, suveranității, independenței naționale, al unității și integrității teritoriale a țării, șef al Forțelor Armate. La ceremoniile de înalțare a Stindardului Președintelui cu ocazia unor evenimente solemne, cei de față se ridică, bărbații își descoperă capurile, iar soldații trebuie să salute.
31 august - Ziua limbii romîneşti sau moldoveneşti?

31 august - Ziua limbii romîneşti sau moldoveneşti?

Existenţa unei asemenea sărbători, sărbătoarea limbii, într-o societate vorbeşte despre faptul incertitudinei stării acestei limbi în acea societate. Unii prin ea propagă şi ne conving, că limba este romînească, alţii prin ea încearcă să apere identitatea ei moldovenească. Sau nu apără, ci socot că este o sărbătoare de propagandă romînească, de care trebuie de izbăvit cu prima ocazie.
Copyright 2012 © Graiesc.md
Developed by webinmd.com