Graiesc Moldoveneste: MOLDOVENII CU VIZĂ

MOLDOVENII CU VIZĂ

Facebook Odnoklassniki

În internetul romînesc s-a iscat un mare-scandal, care nu a așteptat să treacă în viața reală. Irina Tarasiuk interpreta moldovancă, și-a luat pașaport romînesc, dar spune ca NU E DELOC ROMÎNCĂ! Adică, pasaportul romînesc pentru ea este doar o simplă viză pentru a avea acces ușor în Europa.

 

Supărarea romînească nu are margini, frumoasa moldovancă este invinuită în tradare, fraudă și crimă, i se amenință că va fi lipsită de comodă ”viză”, ce pare că nu prea o deranjează.

 

În acestă situație confuză, trebuie să menționăm, că reacția romînească este ipocrită din start. Lauda romînească a fost mare pe tot timpul desfășurării campaniei de înecarea Moldovei cu ”vize” romînești. În acest duium de ”vize” și rînduri de moldoveni după ele, conducerea Romîniei vedea numai realizarea scopurilor sale meschine, exprimate în lozinci că ”moldovenii sînt romîni”, că ”aducem Basarabia acasă”, sau amenințind posesorii ”vizelor”, la recensămînt să declare, că grăiesc romînește etc. și nicidecum nu dorea să recunoască realitatea: țelul acordării cetățeniei nu corespunde cu țelul obținerii acestei cetățenii.

 

Astfel, cum e politica romînească, așa și-i răsplata moldovenească. Romînii urmareau interese murdare acoperind-se cu scopuri nobile, iar moldovenii urmareau scopuri practice și tacit se rîdeau de ei. Dar ambele părți cunosteau adevărul realității, dar molcum tăceau, urmarindu-și țelurile. Și iaca, o fată a spart tăcerea și cu asta a savirsit o trădarea. TRĂDAREA TĂCERII.

 

Singura neînțelegînd, ”mîndra-n toate cele ” a introdus în spațiu obștesc moldovenesc un nou termen: MOLDOVENII CU VIZĂ, adică cei care au primit cetățenia romînească.

 

De la noi mai putem să mai adaugăm, pentru cei care explică totul prin cuvîntul ”rusoaică”. Pentru prima dată în 20 de ani, renaşterea recunoştinţei moldoveneşti a capatat un proces de formare a unei naţiuni noi moldoveneşti. Adică, proces de renaştere naţională a căpătat forma unei geneze fireşti, dar nu comandat de peste hotar, bazat pe mituri si mitologii. Noi am ajuns la faza formării noii naţiuni civice moldoveneşti, polietnice. Presiunea suportată de naţiunea a produs efecte neaşteptate pentru cei care aplică presiuni. Drept răspuns la romînizarea forţată şi accelerată, noi asistăm la formarea noii naţiuni moldoveneşti, rădăcinele căreia sînt mai vechi de cît vîrsta Romîniei. Noi pentru prima data am ajuns la concilierea naţională: ruşii etnici sînt gata să se numească moldoveni, din motiv că sînt cetăţeni ai Moldovei. Şi numai romînii nu vor să facă aceasta.

Copyright 2012 © Graiesc.md
Developed by webinmd.com