Graiesc Moldoveneste: 300 ani de cînd Suedia a fost condusă din Moldova

300 ani de cînd Suedia a fost condusă din Moldova

Facebook Odnoklassniki

Aniversarea a - 300 de ani de ședere a regelui suedez Karl XII-lea și oastea sa în Ţara Moldova în Varnița lîngă cetatea Bender, pentru noi este o dată importantă. Această aniversare vorbește de adîncimea istoriei medievale și relației străvechi dintre Moldova și Suedia. Diplomația noastră trebuie să se construiască nu pe baza de 22 de ani, ci include cel puțin tradiția a 3-secole.

La începutul secolului XVIII-lea, pe lîngă zidurile cetății din Bender răsuna graiul suedez, stăteau santinelă drabanții curajoși, iar regele ordona slujitorilor țării sale. Curierii așa și cutreerau teritoriul dintre Moldova și Suedia. Numele unui mic orășel din Moldova "Bender"  se tot plimba prin birourile VIP-persoanelor din întreaga lume. Diplomații francezi parfumați, consilierii Curții engleze deseori apăreau în Bender. Institutul Ombudsmanilor din Suedia a fost fondat de Karl XII-lea de sub zidurile Bender. De-a lungul timpului, "Șăzut în Bender" Karl al XII-lea a construit trei tabere-orașe și pe malul stîng al Nistrului, și pe malul drept. Unul a fost numit Karlopolis. Și acel din urmă, în satul Varnița, cu nostalgie l-a numit "Noul meu Stockholm". Aici trăiau aproximativ 10.000 de oameni. Urmele lui Karl al XII-lea nu mai pot fi găsite sub zidurile cetății. Deși imaginea lui a rămas pe vechea stema a orașului- încă din timpul Imperiului Rus, el era reprezentat în forma unui leu cu chip uman. De menționat, acest caz – este singurul din practica heraldică mondială.

Noi, în calitate de cetățeni ai Republicii Moldova trebuie să ne mîndrim că Regele suedez a ales locul său de refugiu într-o perioadă dificilă, anume țara noastră. Faptul că guvernarea țării sale, Karol al XII-lea a făcea din Moldova pentru noi are o valoarea istorică. Această aniversare respinge ipoteza că starea noastră actuală este "doar începutul", ci mai degrabă este continuitate firească a 650 ani a statalității moldovenești, doar Karol al XII-lea a fost un contemporan al Marelui nostru Domnitor și om de știință Dimitrie Cantemir.

Karol IIKarol IIKarol IIKarol II

Karol IIMazepa

Copyright 2012 © Graiesc.md
Developed by webinmd.com