Graiesc Moldoveneste: ANUNŢ: Acţiune

ANUNŢ: Acţiune "Moldova, fii tare - devii Mare"

Facebook Odnoklassniki

La 30 martie 1392, Roman I Muşat, într-un uric pe care-l emite se intitulează ca "Marele singur stapînitor, din mila lui Dumnezeu Domn, Io Roman voievod stapînitor al Ţării Moldovei, de la munte pînă la mare"

În document se vorbeşte despre o danie făcută de voievod unui viteaz de-al său în străvechiul pămînt moldovenesc al Bucovinei. Uricul este autentificat de sigiliul Domnitorului pe care se poate vedea capul de bour cu stea între coarne și cu soarele și luna în dreapta și în stînga. Pergamentul, este întocmit în limba slavonă.

uricul lui Roman I din 30 martie 1392

Acest uric este cel mai vechi document original moldovenesc păstrat pînă în zilele noastre.

Analiza acestuia a permis identificarea mai multor informaţii valoroase. Astfel, prin titlul purtat de către Domnul Roman I (1391-1394) se ilustreaza independenţa tînărului stat şi se poate trage concluzia ca la acea dată procesul de unificare a statului moldovenesc luase sfîrşit, iar statul moldovenesc şi-a conturat hotarele în acele graniţe pe care noi azi le numim "Moldova Mare în vechile hotare".

Asociaţia obştească "Eu sînt moldovan, Eu graiesc moldoveneşte" pe data de 30 martie ora 15.00 la Arca Triumfală va petrece o acţiune intitulată ca "Moldova, fii tare şi devii Mare", în susţinerea statalităţii moldoveneşti. În cadrul acţiunii va fi desenat bour tradiţional şi  "Harta limbii moldoveneşti".Moldova fii tare si devii Mare

 

Copyright 2012 © Graiesc.md
Developed by webinmd.com