Graiesc Moldoveneste: TRÎNTA SPORT NAȚIONAL MOLDOVENESC

TRÎNTA SPORT NAȚIONAL MOLDOVENESC

Facebook Odnoklassniki
Trînta este un sport de lupte corp la corp între doi sau mai mulți oameni neînarmați, care caută să se doboare unul pe altul. Trînta este un sport înrudit cu luptele greco-romane.

În diferite variații, trînta include procedee simple precum apucături de brațe, de brîu, de corp, de gît sau picioare, aruncături peste umăr, șold sau spate etc., precum și procedee combinate, cu excluderea celor dureroase. Lupta durează 4 minute pentru juniori și 6 minute pentru adulți sau se oprește la 12 puncte diferență între trîntaci. Este interzisă lovirea inamicului căzut, fiind oprită continuarea luptei pînă la revenirea adversarului. 

Trînta a făcut parte și din programul școlar din RSS Moldovenească, iar în prezent în Republica Moldova trînta este una din probele de bază din cadrul competiției sportive organizate la hramurile localităților, dar și de ziua sportului, unde învingătorii sînt premiați cu berbeci sau cucoși vii.

Doi moldoveni înseamnă TRÎNTA.

Film documentar (1968), regizat de moldovanul Anatol Codru intitulat ”Trînta” (”Трынта”), relatează despre tradițiile sportului național moldovenesc trînta.

Copyright 2012 © Graiesc.md
Developed by webinmd.com